Siirry pääsisältöön

Lystin taipumuskoe 13.9.2015

Aamu valkeni aurinkoisena, kun ajoimme kohti Raaseporia. Kello oli soinut 4.45 ja Pico oli viety hoitoon Lassilaan. Näin muutama päivä kokeen jälkeen on tullut mieleen useampikin asia, jotka vaikuttivat kokeen kulkuun.

Tässä video:



Tulos: hylätty

Olimme vuorossa toisena, joten pitkää virittelyä ei ehtinyt tehdä. Aikaisen herätyksen takia myöskään pitkää lenkkeilyä ei ollut alla. Menneellä viikolla en ollut paljoa treenannut. --> näistä kaikista seikoista johtuen Lysti oli tavallista riehakkaampi mm. sosiaalisen käytöksen tarkkailun aikana. Likka mm. hyppi minua vasten ja oli muutenkin tavallista levottomampi.

Ennen meitä kokeen aloittanut kultainen noutaja tuli pian takaisin, joten vuoro tuli nopeasti! Videolta ei näy kovin hyvin, mutta Lysti säpsähti veden äärellä laukausta melkoisesti, sillä ampuja oli aivan koiran vieressä, ihan 2 m päässä meistä ja vielä koiran puolella. Laukaus tuntui omassakin korvassa ihan riittävästi. Tästä johtuen Lysti ei nähnyt veneestä heitettyä telkkää. 
Toisen heiton Lysti näki ja hienosti ui suoraviivaisesti telkälle, telkkä suussa minun luokse, luovutus käteen ja sitten vasta ravistelu. 

Hakuruudussa olikin sitten seuraava laukaus, jota Lysti säpsähti hieman. Silti se kykeni tomimaan eli nouti hienosti fasaanikukon heiton jälkeen.
Toista kertaa lähettäessäni huomasin saman kuin rannassa: L oli jotenkin jännittynyt, ei ihan oma itsensä vaan korkeammassa vireessä. Siitä seurasi juoksentelua, joka jatkui ja jatkui. Tällaista ei ole aiemmin ilmennyt - toki lyhyitä aikoja, mutta ei näin pitkään 
--> mahdollisia syitä:
* Lysti ei tiennyt mitä oli etsimässä, sillä fasaaneja se on nähnyt vain pari kertaa
* alueella oli ilmeisesti paljon muita hajuja - ehkä joku sille vieras haju
* virtaa oli niin paljon, että keskittymiskyky katosi  - nenä oli ikäänkuin kiinni

Miten tätä olisi voinut koetilanteessa auttaa, todennäköisesti:
* sivulla istuminen pitempään, kunnes pystyy tarjoamaan spontaanin sivulletulon / syö nameja normaalisti = normaali keskittyvä viretila
* näyttämällä fasaanin "etsi tällainen" - saa hajun juuri tietystä lintulajista, joka pitää noutaa

Miten jatkamme treenejä ennen seuraavaa koetta:
* lisää toistoja noudoista linnuilla: varikset, ehkä joku muukin laji
* lisää toistoja sokkona tehdyistä hakuruuduista - tarvitsee avustajaa
* lisää toistoja laukauksista ilman noutoja ja noutojen kera

Miten valmistaudun seuraavaan kokeeseen:
* ennen koepäivää teen treeniä joka päivä vähän
* ennen koepäivää teen edellisenä päivänä kunnon lenkin + treenin = koiralla energiaa sopivasti

Koekalenteria kun katsoo niin taipparit löytyvät näistä paikoista:
* 14.5. Hauholla - tämä on lähempänä, joten tähtäys tänne!!
* 28.5. Närpiössä

Talven aikana keskitymme muihin lajeihin: agility, toko ja rally-tokokin ehkä, näyttelyt ja miksei Nose work myös. Josko saisi kisakokemusta kerättyä vaikka rally-tokosta möllikisoista niin olisi helpompi löytää kisa-asetuksia. Keväällä on aika tehdä terveystutkimukset, joten niiden tulosten perusteella sitten suunnitteille agilityura, jos koira on terve.

Talvelle olen kaavaillut myös ohjausten harjoittelun aloittamista, koska se on sellainen mielenkiintoinen osa-alue, joka on itselleni uusi juttu. Betan kanssa emme sitä päässeet paljoakaan harjoittelemaan ja nyt kirjahyllystä löytyy jokunen opas harjoittelun suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Kaikkein jännittävintä on odotella Lystin 1. juoksuajan alkamista. Kahdella siskolla on jo kohta ohi. Saas nähdä miten juoksu muuttaa koiran käytöstä. Ja miten hajut vaikuttavat hra Pinkojaan. :)



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Two runs on 13th of October 2019

Mornings first run looked like this: https://youtu.be/EQ2btF0Ypus?t=6469 We had fastest time of all who run - only one clean run!  I've never thought that 27 kilo flattie would be faster than a border collie! :)  Second run went wrong from start line trouble: Next runs will hopefully be at 26th of October so before that, we will do some training with dog walk, rear cross before tunnel and start line sit stay duration, distance and distractions. 

ensimmäiset videot Lystin treeneistä!

Meillä on vihdoin tapahtunut läpimurto Picon ja Lystin suhteen: nyt nuo leikkivät ja riehuvat keskenään! Alkuunhan Pico oli hieman jännittynyt ja saimme olla tarkkoja erilaisissa tilanteissa koirien käytöksestä. Onneksi Pico on aina ollut kovin leikkisä luonteeltaan - auttoi varmasti Lystin tuloon sopeutumisessa. Tässä hieman videoita meidän luentodemoista sunnuntailta 2.11.: Ehdollinen vahviste: Rauhoittumisen alkeet ts. peitolle meneminen: Tervehtiminen kauniisti kämmeneen koskemalla: Lystin kanssa alkeet ja Picon kanssa valmis temppu Ja lopuksi vielä Picon lempparitemppu vihdoin videoituna: