Siirry pääsisältöön

Ekat möllitokokisat 23.10.2016

Vihdoinkin osui aikataulu niin, että pääsimme osallistumaan möllitokoon eli epäviralliseen tottelevaisuuskokeeseen, jossa teimme alokasluokan liikkeet.

Kisapaikka oli sekä minulle että Lystille täysin uusi paikka. Lysti on aiemmin osoittanut yleistävänsä oppimansa käytökset todella nopeasti uusiinkin tilanteisiin. Jännitys tosin nousi itselläni kisapaikan nähtyäni. Siellä ei ollut varsinaisesti kunnon aitoja vaan kehän laidalta löytyi yleisön ja koirien lisäksi avonaiset laatikot erinäisiä koiranherkkuja...

Edellisen illan leffareissu (= koirat toimettomina kotona) sekä aamupäivän lyhyehkö lenkkeily (= virtaisa flattilikka) toivat lisähaasteen jännittämiseen. Onnekseni olen käyttänyt koko ajan tiettyjä rutiineja treenatessa ja nehän Lysti tietysti tunnisti.

Hallissa tehtiin ensin kehään mennessä luoksepäästävyyden tarkastus: tuomari moikkaa koiraa ja pyyhkii peppua paperilla. Tämän jälkeen alkoi paikallamakuu 1 min. Olimme ryhmässä reunimmaisia, lähimpänä yleisöä. Johtuen Lystin hötkyilyistä, mm. kieri lattialla, päätin ottaa varman päälle ja jäädä remmin mitan päähän koirasta. Tämä oli ihan hyvä päätös, sillä vieressä ollut koira nousi seisomaan ja Lystin katse haki leikkiinkutsua. Sain sen "jätä" -vihjeellä rauhoittumaan ja lopulta likka pysyi koko ajan paikallaan. --> Pisteitä 8 / 10.

Yksilöliikkeiden alkua odotimme ulkosalla ja hallin reunalla, jossa oli melko ahdasta. Ihmeen hyvin Lysti tässäkin tilanteessa malttoi olla, vaikka virtava olikin.

Seuraaminen oli aika pitkä pätkä ja päätin pitää koiran kytkettynä. Se oli ihan hyvä päätös, sillä alku oli yhtä kieriskelyä. Siitä kun selvittiin, meno oli melkolailla samanlaista kuin treeneissä. Tosin en muista olemmeko harjoitelleet hidasta kävelyä tai juoksua ikinä...? --> Pisteitä 6 / 10.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä tehtiin seuraten yleisöä kohden. Pidin edelleen koiran taluttimessa. Seuruu oli aika pitkä pätkä, mutta Lysti meni kivasti maahan siinä. Koiran luokse palatessa taisi olla jotain ennakointia Lystin asennossa.

Luoksetulo tehtiin niin ikään kohti yleisöä ja valitsin tässäkin taluttimen jättämisen koiralle. Lisäksi lyhensin matkaa hallin puoliväliin. Tässä vaiheessa Lysti oli jo kivasti "kartalla" eikä liikkeenohjaaja tai tuomari kiinnostaneet = keskittyminen löytyi. Pisteitä 10 / 10 :)

Noutoesineen pitäminen oli seuraavana. Haastavin kohta taisi olla luovuttaa kapula ensin liikkurille ja ottaa se sitten vastaan uudelleen. Itse liike tietty meni hyvin. Pisteitä 10 / 10. :)

Kauko-ohjausta olemme vasta menneellä viikolla hioneet niin että peppu pysyisi paikallaan maasta istumaan noustessa. Tämä liike tehtiin niin että yleisö oli ihan pari metriä koiran takana. Lysti teki asentojen vaihtamiset täsmällisesti ja iloisella ilmeellään! Pisteitä 9/10 :)

Lopussa viimeisenä liikkeenä oli estehyppy. Kauko-ohjauksen jälkeen iski taas tarve kieriä, mutta turvallisuussyistä piti remmi irroittaa. Samalla kun jätin koiran, vieressä olleen toimitsijan puhelin soi. En välittänyt mitään tästä itse ja Lysti istui keskittyneesti. Hyppäsi sutjakkaasti ja sivulletulo sujuvasti. Pisteitä 8 / 10. :)

Kokonaisvaikutus 9 - iloista tekemistä ja pieniä asioita hiottavaksi. 

Yhteispisteet 68 / 80 -- ei ollenkaan huono aloitus tokokisauralle! :)

Sanon aina kurssilaisilleni, että kisaamaan oppii vaan kisaamalla. Sellainen fiilis nytkin jäi itselleni! Eihän me olla oltu kuin näyttelyissä ja taippareissa, joissa toiset koirat eivät ole näkyvillä paitsi sos. käyttäyminen -aloituspuhuttelussa. Treenattukin on tarkoin valitussa seurassa. 

Nyt pitää saada pian uusia koetilanteita ja vaikkapa rally-tokoiluja alle. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Two runs on 13th of October 2019

Mornings first run looked like this: https://youtu.be/EQ2btF0Ypus?t=6469 We had fastest time of all who run - only one clean run!  I've never thought that 27 kilo flattie would be faster than a border collie! :)  Second run went wrong from start line trouble: Next runs will hopefully be at 26th of October so before that, we will do some training with dog walk, rear cross before tunnel and start line sit stay duration, distance and distractions. 

Lystin taipumuskoe 13.9.2015

Aamu valkeni aurinkoisena, kun ajoimme kohti Raaseporia. Kello oli soinut 4.45 ja Pico oli viety hoitoon Lassilaan. Näin muutama päivä kokeen jälkeen on tullut mieleen useampikin asia, jotka vaikuttivat kokeen kulkuun. Tässä video: Tulos: hylätty Olimme vuorossa toisena, joten pitkää virittelyä ei ehtinyt tehdä. Aikaisen herätyksen takia myöskään pitkää lenkkeilyä ei ollut alla. Menneellä viikolla en ollut paljoa treenannut. --> näistä kaikista seikoista johtuen Lysti oli tavallista riehakkaampi mm. sosiaalisen käytöksen tarkkailun aikana. Likka mm. hyppi minua vasten ja oli muutenkin tavallista levottomampi. Ennen meitä kokeen aloittanut kultainen noutaja tuli pian takaisin, joten vuoro tuli nopeasti! Videolta ei näy kovin hyvin, mutta Lysti säpsähti veden äärellä laukausta melkoisesti, sillä ampuja oli aivan koiran vieressä, ihan 2 m päässä meistä ja vielä koiran puolella. Laukaus tuntui omassakin korvassa ihan riittävästi. Tästä johtuen Lysti ei nähnyt veneestä heitet

ensimmäiset videot Lystin treeneistä!

Meillä on vihdoin tapahtunut läpimurto Picon ja Lystin suhteen: nyt nuo leikkivät ja riehuvat keskenään! Alkuunhan Pico oli hieman jännittynyt ja saimme olla tarkkoja erilaisissa tilanteissa koirien käytöksestä. Onneksi Pico on aina ollut kovin leikkisä luonteeltaan - auttoi varmasti Lystin tuloon sopeutumisessa. Tässä hieman videoita meidän luentodemoista sunnuntailta 2.11.: Ehdollinen vahviste: Rauhoittumisen alkeet ts. peitolle meneminen: Tervehtiminen kauniisti kämmeneen koskemalla: Lystin kanssa alkeet ja Picon kanssa valmis temppu Ja lopuksi vielä Picon lempparitemppu vihdoin videoituna: