Siirry pääsisältöön

Lysti pian 8,5 kk - aika lentää

Meillä on teinikoira, voi huoh! Pentuaika on niin kamalan nopeasti ohitse! Enpäs  ole ehtinyt tänne pitkään aikaan kirjoittaa mitään!

Teinineiti Lysti näkee mörköjä ja haukkuu pöhisten erinäisille asioille, mutta vain JOS olen liian hidas palkitsemisessa. On tosin päiviä ja päiviä. 

Viime viikolla olin iltapäiväkävelyllä kahtena peräkkäisenä päivänä samaan kellonaikaan ja liikkeellä oli suunnilleen samat koirat. Ensimmäisenä päivänä Lysti haukkui kaikelle eikä päässyt haukusta rauhoittumaan. Olin melkein pulassa, kun koiria tuli joka suunnasta. Onneksi olimme niityllä avoimella alueella niin että näkyvyys ympärille oli hyvä. 
Toisena päivänä sisuunnuin ja hyödynsin  kaikki ohitustilanteet sillä asenteella, että "nyt treenataan". Kaikki tilanteet ovat koulutustilanteita ja niihin pitää varustautua sen mukaisesti = hirmuisesti herkkuja mukaan lenkille, vaikka se olisi vain 20 min.

Noutoharjoittelua olemme nyt tehneet vähemmän, koska se sujuu jo niin hyvin ja koska aikataulu on ollut sellainen, että emme ole aamuisin ehtineet viikossa montaakaan metsälenkkiä tekemään. Siipidameilla siis jatkettu. 

Vappupäivänä oli varsinainen episodi, kun olimme ekaa kertaa Vaakkoissa lenkillä Lystin kera. Betan viimeiset uimareissut olivat samassa lammessa, jossa Lysti nyt käväisi uimassa. Veteen menemistä Lysti funtsi hetken ja heittelin veteen puutikkuja houkutteeksi. Ranta oli aika äkkisyvä, mutta se ei kauaa Lystiä haitannut. Ekan pulahduksen jälkeen uskalsin heittää pinkin riehulelun veteen ja Lysti nouti sen. Innostuin sitten liikaa ja seuraavalla heitolla lelu lensi liian kauas. Tuuli lähti kuljettamaan lelua keskelle lampea. Päätimme, että kierrämme lammen ympäri ja niin teimmekin. Lysti ei mennyt lampeen uudelleen uusista kohdista, joten ihan hurja vesipeto se ei näytä vielä olevan... Lelukin löytyi vastarannalle ajautuneena ja riemu oli suuri!

Vaakkoin retken loppupuolella teimme pienen hakuruudun kolmella siipidamilla. Siinä ei oikeastaan ongelmaa. Lysti laajentaa hakua helposti, joten kauempaa tehdyt noudot lienevät helppoja. 

Maanantaina vapun jälkeen olimme uimaretkellä Hyvinkäällä. Mukana tällä kertaa olivat LIllin ja Vila-puolisiskon lisäksi Satu-kasvattaja Rudi veljen kanssa sekä Juho ja Popi-veli. Sisarukset uivat varsin vauhdikkaasti koko puoli tuntisen ajan. Lysti loikkii altaaseen hurjilla loikilla! Joka kerta mietin, että mahtaa sattua. Likka tykkää superisti!

Viime sunnuntaina 10.5. teimme lyhyillä etäisyyksillä useamman noudon peräkkäin seuraavasti:
Markolla on useampi siipidami. Lähetin Lystin noin 15 askeleen päästä hakemaan sitä. Palautuksen jälkeen uusi nouto ja palkka vasta, kun useampi nouto. Tässä ilmeni juoksentelua damin kanssa ja ilman. Käsimerkki ei vielä toimi eteenlähetyksenä, joten sitä täytyy vielä treenata lisää 10-20 askeleen matkalla arviolta.

Lenkin loppupuolella teimme hakuruudun seuraavasti:
Marko vei 4 siipidamia sekametsässä niin, että matka lähetyspaikalle ei ollut 15 metriä kauempana. Viides siipidami heitettiin. Eli taipparivaatimusten mukaan mentiin. 
Lysti seurasi supertarkasti Markon tekemisiä. Damien paikat merkattiin kreppinauhalla, jotta ne tarvittaessa löytyvät ilman koiraakin. 
Lysti lähti heitettyä damia hakemaan, mutta juoksi se suussa seuraavalle damille, vaihtoi damia ja juoksi kolmannelle damille, taas vaihtarit. Tässä vaiheessa sain koiran luokse ja palautuskin oli hieno. Seuraavat noudot menivät kohtalaisen samalla kaavalla: nopeaa työskentelyä. Kerran Lysti piti tauon lähetyspaikalla. Se oli ilmeisesti kolauttanut jalkansa, kun tuli metsästä häntä alhaalla takaisin, makoili hetken ja lähti sitten ilman uutta lähetystä hakemaan damin. On kyllä työmotivaatio kohdillaan tällä flattilikalla - hui! 

Damien vaihtamisen estämistä täytyy mietiskellä, koska sitä en halua ilmenevät yhtään kertaa. Ongelma tuntuu ilmenevän lyhyillä matkoilla helpommin kuin pitemmillä. Ongelma näyttää ilmenneen nyt kun olen hieman vähentänyt palkitsemista. 
Lysti on myös yrittänyt tuoda kerralla kaksi damia, mikä ei ole kovin helppoa isojen damien kanssa.

Sunnuntaina iltapäivällä vietimme äitienpäivää vanhempieni luona. Lysti ja Pico tapasivat siskonpoikani Kasperin toista kertaa. Lysti osasi varsin kivasti suhtautua pieneen poikaan, joka istui sylissä. Jalkaa ja kättä piti vähän lupsaista. Hauska seurata näiden suhteen muodostumista. Pico söi luuta häkissään, mutta kävipä sekin Kasperia nuuskimassa. Ilmeisesti Pico on huomattavasti sosiaalisempi kuin mitä olen ajatellut. Aina oppii uutta vanhemmastakin koirasta. Voiko tosiaan olla mahdollista, että PIco täyttää kesällä 6 vuotta, huii!

Lystillä oli illalla vielä agilitytreenitkin, kun Virikkeen vuorolla treenasin sen kanssa. Teimme kahdestaan hallissa kolmen hypyn suoraa. Välissä aina rauhoittumista peitolla. Lysti on todella vauhdikas, myös agilityssä! Taidan joutua juoksulenkille ennen kisauraa...

Mistä pääsenkin sitten seuraavaan aiheeseen: PIcolla on huomenissa 2 kisastarttia ulkokentällä Ojangossa. Viime vuonna sää oli hieman sateinen ja sellaista on nytkin luvattu. Saa nähdä mitä tästä tulee. Viime vuonna tulos oli HYL ja yliaikanolla. Nollaa tietysti tavoitellaan, mutta pinserin "kisa-asetukset" ovat hurjan vaikeasti löydettävissä sopiviksi. Eilen tiistaina treenitunnilla teimme vauhdikasta rataa ja pidimme hauskaa. Sama tavoite huomiselle niin eiköhän siitä jotain kivaa synny!

Lystillä oli eilen tiistainakin kahdet treenit, kun aamulla tein vartin aikana muutaman minuutin jakson agilityä. Illalla treenasimme kurssilaisten kanssa leikkimistä ja Lysti toimi demokoirana kivasti. Myös tokotuntilaisten kanssa Lysti oli mukana pieniä pätkiä. TIhkusade ei näyttänyt ketään haittaavan!

Agilitytreeni näytti tällaiselta:


Videoita erilaisista treeneistä on  taas kertynyt niin paljon, että tietokone on niistä pullollaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lystin taipumuskoe 13.9.2015

Aamu valkeni aurinkoisena, kun ajoimme kohti Raaseporia. Kello oli soinut 4.45 ja Pico oli viety hoitoon Lassilaan. Näin muutama päivä kokeen jälkeen on tullut mieleen useampikin asia, jotka vaikuttivat kokeen kulkuun. Tässä video: Tulos: hylätty Olimme vuorossa toisena, joten pitkää virittelyä ei ehtinyt tehdä. Aikaisen herätyksen takia myöskään pitkää lenkkeilyä ei ollut alla. Menneellä viikolla en ollut paljoa treenannut. --> näistä kaikista seikoista johtuen Lysti oli tavallista riehakkaampi mm. sosiaalisen käytöksen tarkkailun aikana. Likka mm. hyppi minua vasten ja oli muutenkin tavallista levottomampi. Ennen meitä kokeen aloittanut kultainen noutaja tuli pian takaisin, joten vuoro tuli nopeasti! Videolta ei näy kovin hyvin, mutta Lysti säpsähti veden äärellä laukausta melkoisesti, sillä ampuja oli aivan koiran vieressä, ihan 2 m päässä meistä ja vielä koiran puolella. Laukaus tuntui omassakin korvassa ihan riittävästi. Tästä johtuen Lysti ei nähnyt veneestä heitet

Uimareissulla Hyvinkäällä puolisiskon kanssa ja keväthepuli...

Jopas oli hauska päivä tänään! Caddyn suunnaksi otin ensin Lassilan, jonne Pico jäi päivähoitoon äidin luokse. Sitten kyytiin tulivat Lilli ja Vila, joka on Lystin puolisisko. Lystillä ja Vilalla on sama äiti, Ninja. Ikäeroa on kaksi vuotta ja meno kyllä melkoisen flattimainen! Tässä video (onnistuukohan lataus suoraan Bloggeriin...): Lysti on nyt melkein 7 kk ikäinen. Viime aikoina on alkanut ilmetä "valikoivaa kuuloa" ts. samat  namit eivät enää toimi palkkioina niin hyvin kuin aiemmin. Esimerkiksi eilen torstaina otin damirepun mukaan aamulenkille. Kuusi erilaista damia oli mukana ja tein niiden kanssa hyvin lyhyellä matkalla noudot. Siinä noutojen lomassa sain mm. jahdata nenäliinaa syövää pentua ja kaivaa sen Lystin suusta. Paluumatkalla heitin damin ojan yli. Lysti lähti hakemaan, otti damin suuhun hyvällä otteella, mutta juoksi ojan toista puolta dami suussa, kunnes haistoi jotain muuta. En siis enää voi luottaa, että minä olen aina kaikkein paras juttu metsäl

Two runs on 13th of October 2019

Mornings first run looked like this: https://youtu.be/EQ2btF0Ypus?t=6469 We had fastest time of all who run - only one clean run!  I've never thought that 27 kilo flattie would be faster than a border collie! :)  Second run went wrong from start line trouble: Next runs will hopefully be at 26th of October so before that, we will do some training with dog walk, rear cross before tunnel and start line sit stay duration, distance and distractions.