Siirry pääsisältöön

Lysti tokoilee!

Koko talven ajan olemme perjantaisin treenanneet tottelevaisuuskokeita ajatellen kollegaporukassa. Lystin "tokoasetuksia" ja omiani myös on täytynyt vähän kaivella. Tällä viikolla sellaiset näyttivät löytyvän:
- metsälenkki + siellä pientä treeniä ennen tuntia
- kalkkunanakin palat palkkana
- ei yhtään vetoleikkimistä
- koko viikolla ei ole tehty agilityä = rauhallista olemista
- ei ole treenattu noutojakaan arkena
- ajastimessa 2,5 min. Yhden jakson tein 2 x 2,5 min, mutta toinen jakso jäi kesken

Tässäpä koostevideo kolmannesta treenijaksosta:


Treenattavaa itselleni: 
- opeteltava kävelemään suorassa 
- opeteltava kävelemään suoraan
- ei palkkaa vinoista perusasennoista - Lysti osaa tulla suoraankin!
- sosiaalinen palkka eli kehuminen toimii --> käytä tätä enemmän tilanteissa, joissa on sopivaa, ts. ei ole mitään yllättävän vaikeita häiriöitä läsnä vaikuttamassa omaan tai koiran keskittymiseen.

Tänään aamulla olin Lystin ja siipidamien kera kahdestaan metsässä. Tein muutamia harjoituksia, joissa halusin vahvistaa a) malttia = odottaa noutolupaa ja toisaalta b) etsii sujuvasti itsenäisesti vaikka ei ole nähnyt damin jättämistä, c) muisti kehittyy, d) palauttaa edelleen ripeästi. 
Treenejä:
1) koira sivulla hihnassa, heitän damin. Noutolupa, jos L istuu rauhassa paikallaan eikä hötkyile --> pari kertaa vein koiran puuhuun kiinni ja hain damin itse. Pelkkä "odota" -vihje ei riitä vaan pitää sanoa "jätä" heittohetkellä. Sen jälkeen "odota", kun riisun pannan. Sitten käsimerkki ja "missä dami & aport"
2) kävelen koiran kanssa poissa polulta metsässä. Koira haistelee omiaan. Tiputan damin hieman pois polulta puun tai kiven juurelle. Jatkan matkaa. Jos L ei huomaa damin tiputtamista, voin tiputtaa toisenkin. Jos L huomaa, tulee tästä muistiharjoitus --> tein molempia useamman kerran. Pisin matka taisi olla 70 askelta damin heittopaikasta. --> pitkällä muistihakumatkalla ollessa voin itse heittää 1-2 damia lähelle lähetyspaikkaa. 

Kun koira palauttaa damin, pyydän sivulle, palkkaan nameilla ja kehuilla. Osa toistoista siten, että nami tulee pantaa puettaessa / vasta sivulletulon jälkeen. 

Nyt oli Lystillä selvästi hyvä sopiva vire, ei liian kiihtynyt eikä liian haahuileva. Loppua kohden sokkona heitettyjä dameja etsiessä pari kertaa vilkaisi minua kysyäkseen neuvoa, mutta jatkoi nopeasti itse etsimistä --> todella hyvin käytti nenää. Paikat olivat kallioisessa ympäristössä, jossa ei juurikaan tuulta tuntunut.

Yhden ainoan kerran alkulenkistä ekoissa toistoissa L juoksi ylimääräkierroksen dami suussa. Kertaakaan ei vaihtanut dameja, koska ei samalla kertaa tiennyt niitä olevan useampia noudettavissa.

Ajatuksia lähitulevaisuuden treeniin:
- sokkona hakuruutuja ja muistinoutoja --> ei nosta kierroksia, vaan saa käyttämään nenää tarkemmin sekä estää vaihtareiden tekemistä. Dami suussa juoksentelu ei ole kannattavaa.
- motivoidut hakuruudut nostavat kierroksia
- ehkä täytyy mennä metsään ilman Picoa --> näen vaikuttaako Lystiin se, että vieressä ei ole vinkuvaa pinseriä. Ei Pico ole kovin äänekäs, mutta pienikin ääntely voi silti vaikuttaa.
- nyt on tehty pitkään siipidameilla --> aika sulattaa useampi varis ja tehdä niillä a) muisteja, b) hakuruutua sekä c) kanilla laahausjälki.

Olen ilmoittanut meidät taippareihin 14.5. ja 21.5. En ole järjestävien yhdistysten jäsen, joten en tiedä mahdummeko kokeeseen mukaan. Jos pääsemme molempiin ja 14.5. menee pieleen niin sitten voi heti mennä seuraavalla viikolla uudelleen...



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Two runs on 13th of October 2019

Mornings first run looked like this: https://youtu.be/EQ2btF0Ypus?t=6469 We had fastest time of all who run - only one clean run!  I've never thought that 27 kilo flattie would be faster than a border collie! :)  Second run went wrong from start line trouble: Next runs will hopefully be at 26th of October so before that, we will do some training with dog walk, rear cross before tunnel and start line sit stay duration, distance and distractions. 

Lystin taipumuskoe 13.9.2015

Aamu valkeni aurinkoisena, kun ajoimme kohti Raaseporia. Kello oli soinut 4.45 ja Pico oli viety hoitoon Lassilaan. Näin muutama päivä kokeen jälkeen on tullut mieleen useampikin asia, jotka vaikuttivat kokeen kulkuun. Tässä video: Tulos: hylätty Olimme vuorossa toisena, joten pitkää virittelyä ei ehtinyt tehdä. Aikaisen herätyksen takia myöskään pitkää lenkkeilyä ei ollut alla. Menneellä viikolla en ollut paljoa treenannut. --> näistä kaikista seikoista johtuen Lysti oli tavallista riehakkaampi mm. sosiaalisen käytöksen tarkkailun aikana. Likka mm. hyppi minua vasten ja oli muutenkin tavallista levottomampi. Ennen meitä kokeen aloittanut kultainen noutaja tuli pian takaisin, joten vuoro tuli nopeasti! Videolta ei näy kovin hyvin, mutta Lysti säpsähti veden äärellä laukausta melkoisesti, sillä ampuja oli aivan koiran vieressä, ihan 2 m päässä meistä ja vielä koiran puolella. Laukaus tuntui omassakin korvassa ihan riittävästi. Tästä johtuen Lysti ei nähnyt veneestä heitet

ensimmäiset videot Lystin treeneistä!

Meillä on vihdoin tapahtunut läpimurto Picon ja Lystin suhteen: nyt nuo leikkivät ja riehuvat keskenään! Alkuunhan Pico oli hieman jännittynyt ja saimme olla tarkkoja erilaisissa tilanteissa koirien käytöksestä. Onneksi Pico on aina ollut kovin leikkisä luonteeltaan - auttoi varmasti Lystin tuloon sopeutumisessa. Tässä hieman videoita meidän luentodemoista sunnuntailta 2.11.: Ehdollinen vahviste: Rauhoittumisen alkeet ts. peitolle meneminen: Tervehtiminen kauniisti kämmeneen koskemalla: Lystin kanssa alkeet ja Picon kanssa valmis temppu Ja lopuksi vielä Picon lempparitemppu vihdoin videoituna: