Siirry pääsisältöön

ajatuksia koiran ja ihmisen suhteesta sekä palkitsemisesta

Tavatessani erilaisia koiria ja niiden omistajia sekä nähdessäni koirien kouluttamista ja käsittelyä erilaisissa tilanteissa, jään usein pohtimaan ihmisten tietämystä siitä, mikä heidän koiralleen on paras palkkio missäkin tilanteessa. 

Pohdin myös, millainen mahtaa olla koiran ja ohjaajan suhde. Eräs kollegani tiivisti hyvin tämän kaiken luottamuspankkitili -käsitteen alle: jotta koira haluaa toimia ohjaajansa kanssa yhteistyössä, täytyy pankkitilin olla plussalla. 

Mitä sitten tarkoittaa plus-saldo käytännössä?
Koiralla on kivaa ohjaajan kanssa. Koiran täytyy saada ihmiseltä kivoja juttuja: kehuja, rapsutuksia, nameja/ruokaa, leikkimistä, huomiota.
Nämä ovat siis palkkioita!

Mitkä asiat vievät saldoa miinukselle?
- remmistä riuhtominen ja muu fyysinen koiraan koskeminen, kuten istualleen painaminen
- tiukka remmi kurkulla
- kireä äänensävy tai huutaminen
- herkällä pehmeällä koiralla jo ohjaajan negatiivinen asenne 
- ohjaajan odotukset ovat negatiiviset "ei tämä kuitenkaan onnistu"
- jotain koiralle mieluisaa viedään pois sen suusta tai muutoin saatavilta
- liian vaikeat harjoitukset, jolloin koira epäonnistuu ja jää ilman palkkiota
- liian pitkäkestoiset harjoitukset, jolloin koira joutuu työskentelemään pitkään saadakseen edes jotain palkkioksi
Nämä ovat siis rankaisuja!

Lystin kanssa harjoittelemme parhaillaan paljon noutavan koiran taitoja, joten pohdiskelempa tässä hieman noutoharjoitusten palkkioita... 

Erittäin tärkeää on näiden palkkioiden ja rankaisuiden ajoittaminen
Nouto on pitkä käytösketju, jossa osa palasista voi olla koiralla hyvin hallussa ja osa vielä koulutusvaiheessa. Tällöin ei ole mitään järkeä harjoitella kokonaista noutoa vaan keskitytään puuttuvan palasen harjoitteluun.

Usein kuulee puhuttavan, että itse noutaminen riittää noutajalle palkkioksi. Käytännössä olen havainnut, että nouto toimii palkkiona vain sellaisella koiralla, joka on jo "syttynyt" noutamiseen. Ennen tämän tilanteen saavuttamista, on täytynyt tapahtua paljon toistoja, joissa ohjaajalta on tullut jotain kivaa koiran oikeasta toiminnasta.
Se, miten koira syttyy noutamiseen, riippuu koiran perimästä sekä sen jälkeen ohjaajan toiminnasta. Vahvat luontaiset noutajan geenit omaava pentu syttyy noutamiseen nopeasti. Mutta silti sen kanssa pitää rakentaa suhde ja sitä pitää palkita noutoesineen palauttamisesta. Palauttaminen ei ole geeneihin kirjoitettu, mutta etsiminen on!

Esimerkkitilanne 1:
Koira lähtee noutamaan, mutta ei halua tuoda noutoesinettä ohjaajalleen. Mitä asiaa pitää tällöin palkita? Esineen palauttamista tietenkin! Ja vaikka koira tekisi kunniakierroksen tahi muuten viiveellä toisi esineen, se toi sen kuitenkin ja on palkkionsa ansainnut! Jos koiraa ei palkita tässä tilanteessa saati jos sitä rangaistaan, on viesti negatiivinen ja vie pankkitilin saldoa miinukselle --> seuraavallakaan kerralla koira tuskin tulee luokse kovin mielellään. Kierre on valmis!
Toimi näin:
Harjoittele lyhyillä noutoetäisyyksillä ja palkitse koira runsaasti jokaisesta palauttamisesta, vaikka olisi viivettä. Lisää häiriötekijöitä, kuten toiset ihmiset ja koirat. Uusi ihminen paikalla on uusi häiriötekijä --> palkitse poikkeuksellisen pitkään ja runsaasti, kun nouto muuttuu suoraviivaisemmaksi! :)

Esimerkkitilanne 2: 
Koira istuu ohjaajan vieressä ja katselee innokkaana toisen koiran työskentelyä. Hetken istuttuaan, koira alkaa vinkua. Ohjaaja nyppäisee koiraa remmistä ja sanoo  "ole hiljaa". Koiran näkökulmasta se oli ensin rauhallinen ja intoutuessaan sai rankaisun --> pitkällä tähtäimellä koira oppii, että vinkumalla saa ihmisen reagoimaan. Pehmeä koira ei ehkä jatkossa uskalla noutaa ja kovempi koira vinkuu jatkossa enemmän. 
Pehmeä koira = sellainen yksilö, jolla ikävät kokemukset jäävät vahvasti mieleen. 
Kova koira = yksilö, joka ei pienistä vastoinkäymisistä hetkahda.
Kumpi sinun koirasi on?

Toimi näin:
Tarkkaile koiraasi: jääkö sille helposti mieleen ikävät kokemukset?
Jos koirasi käyttäytyy kiihtyneesti ja et halua sen toimivan näin, vie koira poispäin kiihdyttävästä ärsykkeestä --> vie koira pois toisen noutavan koiran läheltä. Lähesty kohdeta rauhallisesti ja palkitse koiraa rauhallisuudesta. Etäisyys ärsykkeeseen lyhentyy vain, jos koirasi on rauhallinen. 

Havaintoja Lystistä, jolla ikää nyt 7 kk:
- ruoka toimii palkkiona lähes kaikissa tilanteissa, vaikka Lysti olisi kiihtynyt. Esim. koiranäyttelyssä eilen Imatralla uudessa paikassa Lysti söi kyllä, mutta rauhoittumiseen meni hetki aikaa ja jouduin liikkumaan parkkipaikalla poispäin haukkumiskohteista.
- leikkiminen toimii palkkiona, myös jos masu on jo syöty täyteen
- rapsutukset eivät toimi noudosta palkitsemisessa --> Lysti siirtyy kauemmas minusta (tätä ei olla opeteltu)
- runsaat suulliset kehut toimivat palkkiona, kun Lysti palauttaa noutoesinettä
- kehujen täytyy olla maltilliset, kun en halua koiran kiihtyvän. Esim. näyttelyesiintymisen liikkumisen harjoittelussa ravaamishetkellä rauhalliset kehut. Jos koira pomppii, pysähdyn ja odotan rauhoittumista. Lähden liikkeelle uudelleen, kun Lysti on rauhoittunut.

Lopuksi on todettava, että palkkioiden tarkistaminen on tarpeen varsinkin teinikoiran kanssa! Teinikoiraa kiinnostaa ympäristössä olevat hajut. Meillä ihmisillä pitää olla hallussa jotain, joka voittaa hajujen maailman - ei mkään helppo juttu! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lystin taipumuskoe 13.9.2015

Aamu valkeni aurinkoisena, kun ajoimme kohti Raaseporia. Kello oli soinut 4.45 ja Pico oli viety hoitoon Lassilaan. Näin muutama päivä kokeen jälkeen on tullut mieleen useampikin asia, jotka vaikuttivat kokeen kulkuun. Tässä video: Tulos: hylätty Olimme vuorossa toisena, joten pitkää virittelyä ei ehtinyt tehdä. Aikaisen herätyksen takia myöskään pitkää lenkkeilyä ei ollut alla. Menneellä viikolla en ollut paljoa treenannut. --> näistä kaikista seikoista johtuen Lysti oli tavallista riehakkaampi mm. sosiaalisen käytöksen tarkkailun aikana. Likka mm. hyppi minua vasten ja oli muutenkin tavallista levottomampi. Ennen meitä kokeen aloittanut kultainen noutaja tuli pian takaisin, joten vuoro tuli nopeasti! Videolta ei näy kovin hyvin, mutta Lysti säpsähti veden äärellä laukausta melkoisesti, sillä ampuja oli aivan koiran vieressä, ihan 2 m päässä meistä ja vielä koiran puolella. Laukaus tuntui omassakin korvassa ihan riittävästi. Tästä johtuen Lysti ei nähnyt veneestä heitet

Uimareissulla Hyvinkäällä puolisiskon kanssa ja keväthepuli...

Jopas oli hauska päivä tänään! Caddyn suunnaksi otin ensin Lassilan, jonne Pico jäi päivähoitoon äidin luokse. Sitten kyytiin tulivat Lilli ja Vila, joka on Lystin puolisisko. Lystillä ja Vilalla on sama äiti, Ninja. Ikäeroa on kaksi vuotta ja meno kyllä melkoisen flattimainen! Tässä video (onnistuukohan lataus suoraan Bloggeriin...): Lysti on nyt melkein 7 kk ikäinen. Viime aikoina on alkanut ilmetä "valikoivaa kuuloa" ts. samat  namit eivät enää toimi palkkioina niin hyvin kuin aiemmin. Esimerkiksi eilen torstaina otin damirepun mukaan aamulenkille. Kuusi erilaista damia oli mukana ja tein niiden kanssa hyvin lyhyellä matkalla noudot. Siinä noutojen lomassa sain mm. jahdata nenäliinaa syövää pentua ja kaivaa sen Lystin suusta. Paluumatkalla heitin damin ojan yli. Lysti lähti hakemaan, otti damin suuhun hyvällä otteella, mutta juoksi ojan toista puolta dami suussa, kunnes haistoi jotain muuta. En siis enää voi luottaa, että minä olen aina kaikkein paras juttu metsäl

Two runs on 13th of October 2019

Mornings first run looked like this: https://youtu.be/EQ2btF0Ypus?t=6469 We had fastest time of all who run - only one clean run!  I've never thought that 27 kilo flattie would be faster than a border collie! :)  Second run went wrong from start line trouble: Next runs will hopefully be at 26th of October so before that, we will do some training with dog walk, rear cross before tunnel and start line sit stay duration, distance and distractions.